KERUTUK DAGING (3 KG DAGING)
- Tumis satu cawan minyak masak bersama rempah kasar (kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang, cabir dan pelaga hindi)
- 3 biji bawang besar bersama 1 biji bawang putih, 3 inci halia, 3 batang serai, 2 inci lengkuas dan sedikit belacan dikisar.
- Gaulkan 150gm Rempah kerutuk daging bersama air, kemudian tumiskan dengan bahan di atas sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan daging. Setelah itu, masukkan asam keping, gula Melaka, garam dan ajinomoto secukup rasa.
- Tunggu sehingga air daging sering, baru masukkan 500gm santan pekat dan air secukup kehendak untuk kuah.(kebiasaannya kerutuk ini tidak mempunyai kuah yang banyak seperti kari) Kemudian masukkan 3 sudu kicap pekat dan ½ cawan kerisik.
- Tunggu sehingga mendidih, kemudian tutup api dan tunggu sehingga pecah minyak.
**SELAMAT
MENCUBA**
Tiada ulasan:
Catat Ulasan