Isnin, 23 April 2012

KURMA DAGING


KURMA DAGING (3 KG DAGING)

  1. Tumis satu cawan minyak masak bersama rempah kasar (kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang, cabir dan pelaga hindi)
  2. 3 biji bawang besar bersama 1 biji bawang putih, dan 3 inci halia (separuh dikisar, separuh lagi dipotong halus)
  3. Gaulkan 150gm Rempah Kurma Daging bersama air, kemudian tumiskan dengan bahan di atas sehingga wangi.
  4. Masukkan daging tadi. Kemudian, masukkan 1 biji air limau nipis bersama gula dan garam secukup rasa.
  5. Tunggu sehingga pecah minyak, kemudian masukkan 700 gm santan pekat dan air secukup kehendak untuk kuah.
  6. Tunggu sehingga daging hampir masak, masukkan 500 gm ubi kentang yang dipotong.
  7. Masak sehingga mendidih dan daging telah masak.


**SELAMAT MENCUBA**

Tiada ulasan:

Catat Ulasan