Isnin, 23 April 2012

KARI DAGING


KARI DAGING (3 KG DAGING)

  1. Tumis satu cawan minyak masak bersama rempah kasar (kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang, cabir dan pelaga hindi)
  2. Kisar 250gm bawang merah bersama 1 biji bawang putih, 3 inci halia dan sebatang serai.
  3. Gaulkan 150gm Rempah Kari Daging bersama air, kemudian tumiskan sehingga garing.
  4. Masukkan santan dan air secukup untuk kuah. Kemudian masukkan juga asam jawa,gula,garam dan ajino moto secukup rasa. Tunggu sehingga mendidih.
  5. Selepas kuah mula mendidih, masukkan ayam dan tunggu sehingga daging masak.
  6. Setelah daging masak, asingkan daging tersebut dari kuah dan perlahankan api serta biarkan sehingga kuah itu pecah minyak.
  7. Selepas pecah minyak, daging boleh dimasukkan kembali ke dalam kuah dan sedia dihidang.


**SELAMAT MENCUBA**

Tiada ulasan:

Catat Ulasan