KARI IKAN (3 KG IKAN)
- Tumis satu cawan minyak masak bersama 3 sudu halba campur.
- 3 ranting daun kari, 3 biji bawang besar, 1 biji bawang putih dan 2 inci halia dipotong halus, dan ditumis.
- Gaulkan 150gm Rempah Kari Ikan bersama air, kemudian tumiskan sehingga garing.
- Masukkan 700 gm santan pekat dan air secukup untuk kuah. Kemudian masukkan juga asam jawa,gula dan garam secukup rasa. Tunggu sehingga mendidih.
- Selepas kuah mula mendidih, masukkan ikan dan tunggu sehingga ikan masak.
- Setelah ikan masak, asingkan ikan tersebut dari kuah dan perlahankan api serta masukkan 3 biji tomato yang dipotong 4, 2 biji lada merah, 10 biji kacang bendi dan 3 biji terung bulat yang dipotong.
- Selepas selepas bahan tadi hamper masak, ikan boleh dimasukkan kembali ke dalam kuah dan sedia dihidang.
**SELAMAT
MENCUBA**
Tiada ulasan:
Catat Ulasan