GULAI TERUNG (3 KG TERUNG)
- Tumis satu cawan minyak masak bersama rempah kasar (kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang, cabir dan pelaga hindi)
- 3 biji bawang besar bersama 1 biji bawang putih, dan 3 inci halia (separuh dikisar, separuh lagi dipotong halus)
- Gaulkan 150gm Rempah GULAI TERUNG bersama air, kemudian tumiskan dengan bahan di atas sehingga wangi.
- Tunggu sehingga pecah minyak, kemudian masukkan 500 gm santan pekat dan air secukup kehendak untuk kuah.
- Kemudian, masukkan gula Melaka (gula merah), ajinomoto, garam dan air asam jawa secukup rasa.
- Tunggu sehingga mendidih, kemudian baru masukkan Terung yang dipotong.
- Tunggu sehingga separuh masak, kemudian kecilkan api sehingga pecah minyak.
**SELAMAT
MENCUBA**
Tiada ulasan:
Catat Ulasan