GULAI KUZI (2 KG
DAGING/KAMBING)
- Tumis satu cawan minyak sapi bersama sedikit rempah menumis (bunga lawing,cabir,kulit kayu manis,pelaga hindi,dan bunga cengkih)
- Kisar 3 inci halia bersama sebiji bawang putih.
- 100gm Rempah kuzi digaul dengan air sebelum ditumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan air suam untuk kuah. 1 ½ kg Bawang besar dipotong (mayam) dan digoreng kemudian dikisar.
- Masukkan 2 tin susu cair, dan 1 tin tomato puree saiz sederhana.
- Akhir sekali masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Tunggu sehingga kuzi masak bersama daging/kambing. Seterusnya masukkan kismis yang digoreng/kacang badam yang digoreng/ atau kacang tanah yang digoreng serta dikacau serata untuk rasa yang lebih original dan enak.
**SELAMAT
MENCUBA**
Tiada ulasan:
Catat Ulasan